back to top

Valt het u ook op dat oudere mensen die geen kaas hebben gegeten van moderne technologie altijd met hetzelfde smoesje komen aanzetten? ‘We zijn er niet mee opgegroeld’, klinkt het telkens weer. So what? Ziehier het levende bewijs dat je nooit te oud bent om te leren. Huub Slabbers: kunstenaar, 87 jaar en waarschijnlijk de oudste Mac-gebruiker van Nederland.

Hoeveel eerbied we ook hebben voor die grijze haren van uw en onze grootouders, ons houden ze niet meer meer voor de gek: opa’s en oma’s die zeggen dat ze niet met computers zijn opgegroeid, bedoelen in werkelijkheid dat ze er totaal niet in geïnteresseerd zijn. Er lopen ook genoeg twintigers rond die niks van computers weten, maar die komen er tenminste eerlijk voor uit dat het hen een één grote worst zal weten. Het smoesje wordt trouwens niet alleen gebezigd door de bejaarde medemens. Het begint al bij de vijftig-plussers. En wat die eigenlijk voor flauwekul uitgramen, dat weten we na onze ontmoeting met Huub Slabbers al helemaal niet meer.

Sorry dat we dit verhaal een beetje fanatiek beginnen. Je ziet dan ook niet elke dag een hoogbejaarde man met Photoshop stoeien alsof-ie nooit anders heeft gedaan. Toch maakte kunstenaar Huub Slabbers pas die (‘Of was het vier? ‘) jaar geleden voor het eerst kennis met het fenomeen computer. Schilderen was en is zijn passie, maar hij had in zijn leven al meer kwasten en potjes schoongespoeld dan hem lief was. En als je zoon dan in de grafische ontwerpwereld werkt en bovendien niet te lui is om pa van de gemakken van een Mac op de hoogte te stellen, volgt van de één al snel het ander.

Huub Slabbers is inmiddels aan zijn derde Mac toe (een 6100/66) en heeft in de afgelopen jaren enkele honderden prachtige digitale kunstwerken vervaardigd. Een aantal daarvan hebben we afgedrukt op deze pagina’s.